WordPress pagina’s verstoppen voor Google, zo doe je dat.

Google ziet alles! (Ook je “verborgen” pagina’s)

Een volledige cursus die voor meer dan €2000 verkocht werd: die kon ik gratis volgen omdat de maker die zomaar online had gezet. Nu, zomaar is misschien een overdrijving: de webpagina was niet zichtbaar in het menu van haar website. Je kon de pagina wel gewoon via Google vinden. Met een simpele search kon de cursus verschijnen tussen de zoekresultaten.

In deze blogpost leg ik je uit waarom je beter geen cursusmateriaal zomaar op je website publiceert en hoe je het wel eenvoudig kan aanpakken.

Je sitemap verraadt alles

Het is een heel eenvoudige manier om iets te delen: je maakt een pagina op je website met tekst, video’s en misschien enkele documenten. Geen gedoe met Dropbox, wachtwoorden of downloadlinks. Je verstuurt gewoon de URL van de pagina en de ontvanger kan overal makkelijk aan.

Maar niet alleen de ontvanger kan die pagina bekijken. Als je webpagina openbaar gepubliceerd is, kan ook Google die lezen. Zélfs als je pagina niet in je menu of navigatie te vinden is.

Dat zit zo:

Google leest je website niet zoals een mens zou doen, maar op basis van je sitemap. Zo’n sitemap vat de website als het ware samen en geeft weer welke pagina’s er allemaal te vinden zijn. Hier vind je een voorbeeld van mijn sitemap: https://www.valerieeskens.be/page-sitemap.xml.

WordPress plugins zoals Rank Math of Yoast maken een aparte sitemap voor al je pagina’s, blogberichten, webshopproducten, noem maar op. Elke pagina die op je sitemap staat, gaat Google indexeren. Dat betekent dat die pagina in de zoekresultaten verschijnt wanneer de inhoud relevant is voor een bepaalde zoekterm.

Staat het op je website, dan komt het ook in je sitemap én kan iedereen er dus naar doorklikken. Niet alleen Google kan zo’n sitemap raadplegen. Door simpelweg “/sitemap.xml” achter elke domeinnaam te plakken, vind je deze verborgen pagina’s makkelijk terug.

De maker van de cursus dacht dat als ze de pagina “onvindbaar” maakte op haar website en de link enkel deelde met deelnemers, ze haar harde werk veilig én eenvoudig had gepubliceerd. Zo werkt het helaas niet.

Hoe maak je een webpagina wél onzichtbaar?

Er zijn gelukkig enkele manieren om pagina’s weg te houden van Google’s nieuwsgierige ogen. Zo zal een pagina die als “concept” opgeslagen is in WordPress nooit geïndexeerd worden. Enkel wanneer ze “gepubliceerd” zijn, verschijnen ze in de sitemap en kan Google ze lezen. Zelf gebruik in het concept-trucje bij oude pagina’s die ik niet meer gebruik maar ook nog niet wil weg gooien.

Wil je de pagina wel publiceren zodat anderen, zoals cursisten, ze kunnen raadplegen, dan raad ik aan om de pagina zeker te beveiligen met een wachtwoord. Dat kan heel eenvoudig in de standaardfunctionaliteit van WordPress en je hebt er geen extra plugin voor nodig. Deze manier van werken is niet super veilig dus zet zeker geen gevoelige informatie op je pagina. Maar als een leek je pagina vindt via Google en het wachtwoord niet weet, kunnen ze niet aan de informatie op de pagina.

Nog beter: verberg je pagina ook voor Google door hem als “noindex” te markeren. Google zal je pagina niet indexeren en dus niet tonen in zoekresultaten. Om dit in te stellen heb je wel een SEO plugin nodig zoals Rank Math (beveel ik aan!) of Yoast.

Wil je jouw cursus gebruiksvriendelijk en veilig houden? Gebruik dan gewoon een leerplatform.

Meer weten over SEO? Ik heb er een cursus over: “Boost je salespagina met SEO“. Hierin leer je als online ondernemer je WordPress salespagina SEO-vriendelijk maken. Zo ga je van enkel verkopen als je zichtbaar bent op Instagram naar een langdurige strategie waarmee je warme leads aantrekt via relevante zoekresultaten.