Blog » Waarom moet ik updates doen aan mijn WordPress-website?

Waarom moet ik updates doen aan mijn WordPress-website?

Wist je dat bijna een derde van alle websites wereldwijd gebouwd is in WordPress? Hierdoor is er veel mogelijk en worden er veel mooie thema’s en handige plugins gemaakt voor WordPress. Het nadeel: WordPress is ook een groot doelwit voor hackers.

Die hackers gaan niet specifiek naar jouw website surfen en die manueel proberen te hacken. Hackers zijn meesters in efficiëntie, dus laten ze een programmaatje lopen dat zoekt naar kwetsbare websites. Eens ze een lijst hebben met doelwitten, proberen ze die binnen te dringen.

Updates screenshot wordpress

Wat maakt jouw website kwetsbaar?

Bijna elke WordPress-website is gemaakt uit een combinatie van WordPress-core, thema’s en plugins. WordPress bevat bepaalde standaardfunctionaliteiten waarmee jij een website kan bouwen met pagina’s en blogberichten met tekst en afbeeldingen. Die zijn gemaakt in WordPress-core. Als er dingen in WordPress zelf veranderen, zal er een WordPress-update zijn. Elke WordPress-website heeft deze updates.

Als je iets extra wil toevoegen zoals een formulier, webshop of een kader om in te schrijven voor je nieuwsbrief, dan kan dat door plugins toe te voegen. Thema’s bepalen mee het design van je website. Ze werken op dezelfde manier als plugins: het zijn stukjes code die goed moeten inspelen op de core en de plugins die geïnstalleerd zijn.

Bij een nieuwe website zijn alle recentste versies van de core, thema’s en plugins geïnstalleerd. Maar een website veroudert. Je hebt niet langer de nieuwste versies van je thema en plugins, waardoor hackers gebruik kunnen maken van kleine foutjes in de software. Om dat te voorkomen moet je updates doen.

Een ingewikkelde puzzel

Er werken duizenden programmeurs aan WordPress en aan die verschillende plugins en thema’s die jij gebruikt. Iedereen bouwt zijn eigen plugin of thema, maar die moeten natuurlijk ook goed kunnen samenwerken zodat jij ze samen in jouw website kan gebruiken.

Daar loopt het al wel eens mis. De code van WordPress met alle plugins die jij gebruikt is een ingewikkeld bouwwerk waardoor het kan voorvallen dat verschillende software toch niet zo goed samenwerkt.

Natuurlijk zetten die programmeurs dat recht als ze dat te weten komen, met een extra regeltje code. En die extra code is exact wat er in een update kan zitten.

Jij hoeft enkel die updates door te voeren.

Wat als je geen updates doet?

“Zo’n kleine update, dat moet ik toch niet installeren?” Ik hoor het vaak. Updaten wordt gezien als een last. Hoe vaak klik jij de meldingen dat je jouw browser moet updaten niet weg?

Klanten zijn die updates al lang vergeten wanneer ze bij mij komen omdat hun website niet meer werkt. Soms werkt er bepaalde functionaliteit niet meer, of soms kunnen ze achter de schermen zelf niets meer doen, hun admin-omgeving loopt helemaal vast en ze kunnen geen aanpassingen meer doen aan hun website.

De oorzaak? Langdurig geen updates installeren: op de duur werkt er gewoon niets meer en draait je hele website in de soep. Dat kan nog wel recht gezet worden, maar het is niet altijd even simpel of goedkoop.

De moraal van het verhaal

Update regelmatig je website. Het zal je een pak goedkoper uitkomen dan je website binnen te brengen voor herstelling.

Wil je graag op je twee oren slapen, omdat je weet dat je website veilig en up-to-date is? Ik neem jouw updates graag voor mijn rekening!